David Claerbout | Olympia - Impression of Rain 2017

David Claerbout

Olympia - Impression of Rain - 2017

Jaar:2017
Techniek:Lithografie
Afmetingen65.00 x 80.00 cm (52.00 x 68.00 cm)
Oplage:40 + 7 AP + 2 PP
Uitgever:Ludion - Antwerp
Drukker:Hans Van Dijck
Papier:Zerkall 270 g/m2
Beschikbaar:Op aanvraag
Ik heb interesse in dit werk

Olympia - Impression of Rain

Olympia (The real time disintegration into ruins of the Berlin Olympic stadium over the course of a thousand years) – Impression of Rain
 
David Claerbout is gekend om zijn video- en fotografische installaties waarin de tijd lijkt stil te staan. Rond elk van zijn projecten maakt de kunstenaar een aantal tekeningen die hem helpen om zijn onderwerpen uit te diepen. Zo is deze originele steendruk gerelateerd aan de gelijknamige video-installatie uit 2016.
Olympia (The real time disintegration into ruins of the Berlin Olympic stadium over the course of a thousand years) legt virtueel in realtime de aftakeling vast van het olympisch stadion dat in 1936 in opdracht van Hitler voor de Zomerspelen werd gebouwd. Een monumentale projectie op twee schermen toont hoe het stadion zonder tussenkomst van de mens, slechts door de invloed van de natuur, tot ruïne verwordt. De installatie zal gedurende duizend jaar exact weergeven aan welke omstandigheden het gebouw in Berlijn is blootgesteld, door middel van klimatologische updates die in realtime gedownload worden. Dit door algoritmen gestuurd proces genereert dagelijks nieuwe beelden van veroudering en verval. Het werk bevat geen expliciete kritiek op het Derde Rijk: het is de tijd zelf die in zekere zin wraak neemt.
 
Voor deze originele lithografie in twee tinten werkte Claerbout samen met meester-drukker Hans Van Dijck: “Ik ervaarde David als een kunstenaar die zonder aarzelen de essentie van een originele multiple begreep: rechtstreeks creëren in het medium dat gekozen is, geen overzetting van iets wat eerder gemaakt werd, maar direct werken op een lithografische steen.”
 
 

Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.