Lara Gasparotto   °1989   (Belgian)

Lara Gasparotto (1989, Luik) is een Belgische fotografe. Zij studeerde aan de Saint-Luc École Supérieure des Arts in Luik. Zij woont en werkt in Brussel.
 
Ze werd door View Photography Magazine in 2009 uitgeroepen tot opkomend talent. Sinds ze dat jaar deelnam aan de tentoonstelling ‘Sweet Sixteen' in de Biennale de photographie van Condroz, is de carrière steil omhoog gegaan van deze jonge kunstenaar die bekend staat om haar heel eerlijke, soms wat rauwe foto’s van wat ze om zich heen ziet. 
 
Haar beelden schommelen tussen dromerige melancholie en onrust. De wereld die ze toont is die van haar, jonge mensen, ongeremd en ruw gefotografeerd, vaak provocerend maar ook intiem. Haar horizon is breed, landschappen, abstracte beelden en dagelijkse voorwerpen. Het is alsof ze met haar instant camera voortdurend aan de slag is. Haar fotoverzameling is heterogeen en beantwoordt niet aan de normen die men van een professioneel fotograaf mag verwachten. Lara Gasparotto zoekt geen klassieke esthetiek op. De manier waarop ze leeft en haar wereld waarneemt en weergeeft is buiten het gewone en dat is misschien de sleutel van haar succes.
 
Naast de snelle, dynamische beelden is er de verstilling van de natuur. Voor Oogst Magazine koos ze een landschap met postapocalyptische allures, getrokken in een van de meest gefotografeerde plekken ter wereld, het Yosemite National Park. Met dit beeld tracht ze de dualiteit vast te leggen: enerzijds is er geen menselijke aanwezigheid te bespeuren, het menselijk ras lijkt volledig uitgeroeid. Anderzijds ziet het er net uit alsof het gemaakt is door mensen- die rots, die tak- bewust bedacht en zodanig opgesteld dat het een fallussymbool zou kunnen zijn.