Léonore Bienert   °1998   (BE)

How Do You Like Your Eggs?

Léonore is een jonge kunstenares van 23 uit Brussel. Ze verhuisde naar Gent om aan het KASK haar Master in de Beeldende kunsten te behalen.

De eerste stap in haar creatief proces komt van een idee, een beeld, een gedachte die ze heeft door met vrienden te praten, een film te kijken, een podcast te beluisteren of een tentoonstelling te bezoeken. Meestal resulteert het ene schilderij in het andere waardoor symbolen en motieven zich herhalen en stilaan aan de oppervlakte komen. Ze onderzoekt deze herhaling, zoals bijvoorbeeld 'het ei' dat als een metafoor geldt voor 'de vrouw'.

'How Do You Like Your Eggs?' is daarmee de echo van de grotere vraagstelling: Wat verlangt de maatschappij van 'de vrouw'?

In tegenstelling tot de menselijke huid blijft een eierschaal meestal perfect gaaf en veroudert niet. Door de textuur van een huid met kneuzingen aan te brengen op de vorm van het ei wordt het kwetsbaar voor zijn omgeving, net als de huid van een vrouw.

Vervolgens kan een detail, de kleur of textuur van een schilderij het startpunt blijken van een ander werk en op deze manier zijn de werken verbonden en worden ze deel van een groter geheel; een breder verhaal waarvan elk schilderij slechts een deel laat zien. Zodoende gaan ze in conversatie met elkaar. Het is een verhaal zonder eind noch begin, waarbij elk keerpunt andere associaties, andere lezingen oproept, allemaal van dezelfde wereld, dezelfde identiteit, zichzelf.
Dit is wat de kunstenares interessant vindt aan het gebruik van metaforen. Hoe het menselijk brein connecties maakt volgens een bepaalde context, ziet en dingen leest, symbolen herkent in alledaagse of banale objecten.
De associaties die ze vertaalt in haar schilderijen zijn een uitnodiging tot haar eigen visuele taal, haar eigen zoektocht naar identiteit. Dat zijn de lijnen waartussen de toeschouwer kan lezen.