Panamarenko | Flugbetrieb 1997

Panamarenko

Flugbetrieb - 1997 [cat. 74]

Jaar:1997
Afmetingen28.50 x 20.20 cm
Oplage:90 + XX
Uitgever:Edition Klöckner - Düsseldorf
Beschikbaar:Te koop
Ik heb interesse in dit werk

Flugbetrieb

Op de foto’s zien we twee verwaarloosde ara’s in de keuken, kanaries en een opgezette piranha, het Chinese kastje met daarop het standaardwerk van Hütte, elektromotoren, een cacaonoot en kevlarspoelen, een foto op de gelijkvloerse verdieping waarop we de eerste door Panamarenko gemaakte schroef zien, een andere foto waarop Panamarenko een van de zelf geplakte triplexschroeven van Bernouilli toont (links zien we Knikkebeen en rechtsboven een replica van Cockpit uit 1967).
Print boven links door Panamarenko met rood potlood genummerd en gesigneerd, de zes foto's zijn voorzien van een zwarte stempel.
Leuk detail: de afbeelding van de tekening bevat schetsen en berekeningen die later op het origineel werden weggewerkt met Tipp-ex en overschreven met de tekst 'Snijboon Helicopter'. In 2014 werd het origineel getoond in de expo 'Het universum van Panamarenko' in het Muhka.

Hans Theys schrijft: "De twee schroeven van Bernouilli werden gemaakt door een twintigtal bladen triplex in waaiervorm boven op elkaar te kleven met houtlijm. Na het drogen werd in het midden een gat geboord en werden de schroeven in één ruk vormgegeven met een elektrische schaaf en een vingerschuurmachine. De dikte van de schroefbladen werd gemeten tussen tastende duim en vingers. Na twintig minuten hield Panamarenko de eerste schroef omhoog op zijn rechter wijsvinger. Beide helften van de schroef wogen even zwaar.
Dit was de eerste keer dat ik een beeldhouwer aan het werk heb gezien en zag hoe Panamarenko zowel de schroef als de lucht rond de schroef vormgaf, alsof de klaar omlijnde vorm van de lucht soms meer houvast bood dan de in alle richtingen glooiende en in de ruimte verdwijnende vorm van de schroeven. Indrukwekkend."

Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940 - Brakel, 14 december 2019) was één van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw.