Panamarenko | Manpowered Fanjet Aircraft 1972

Panamarenko

Manpowered Fanjet Aircraft - 1972 [cat. 10]

Jaar:1972
Afmetingen90.00 x 52.00 cm
Oplage:100 + X + XV AP
Uitgever:Edition Staeck - Heidelberg
Beschikbaar:Niet beschikbaar
Ik heb interesse in dit werk

Manpowered Fanjet Aircraft

Van het hier afgebeelde, door mensenkracht aangedreven jetvliegtuig werd uiteindelijk alleen de staart (koker, fan, conus en roer) gebouwd. Het werk heet Model voor aandrijving van het Mensenkracht-Jetvliegtuig (1972). [Panamarenko 92: object nr. 50, ill.]

Eigenlijk kan men Panamarenko's door mensenkracht aangedreven vliegtuigen onderbrengen in twee verschillende groepen: vliegtuigen met een schroef (deltavliegtuigen, vliegtuigen met een 'klassieke' propellor, jetvliegtuigen en helicopters) en vliegtuigen met insektenvleugels. Het meest geavanceerde propellorvliegtuig is allicht U-Kontrol III, waarmee Panamarenko ook werkelijk vliegpogingen heeft ondernomen in Engeland. Speciaal voor dit vliegtuig heeft hij een pedaalsysteem ontworpen, waarbij niet alleen de benen, maar ook de armen gebruikt kunnen worden voor de aandrijving. Dit aandrijvingsprincipe wordt ook toegepast in de door mensenkracht aangedreven helicopters.

Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940) is een Belgisch beeldhouwer. Hij wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20e eeuw.