high quality rolex replicas replica rolex replica rolex watches replica watches
Panamarenko | Panamarenko. Pastilles. (Rugzakeditie.) 1989

Panamarenko

Panamarenko. Pastilles. (Rugzakeditie.) - 1989 [cat. 43]

Jaar:1989
Afmetingen32.00 x 23.00 cm
Oplage:200
Uitgever:J. S. Neef - Antwerpen
Beschikbaar:Op aanvraag
Ik heb interesse in dit werk

Panamarenko. Pastilles. (Rugzakeditie.)

Boekobject bestaande uit een doos met schuifdeksel, met daarin:

  • een boek 'Pastilles, uit reis naar de sterren': 100 pagina's met kleurillustraties van de 'Pastille Motor', sommige met reliëf en collage
  • voorin het boek een map met 5 facsimiles in kleur van ontwerpschetsen: 4 van 29,7 x 21 cm en 1 van 29,7 x 42 cm
  • achterin het boek een kleiner mapje met 10 facsimiles, 26,3 x 18,8 cm, van berekeningen en notities
  • een doos met sticker 'Motor Pastilles' 30,8 x 21,3 cm met 12 zwartwitfoto's van de Pastille Motor

Op een sticker met het Motors Pastilles embleem staat de nummering en de handtekening in potlood. Bij sommige exemplaren is deze op de doos aangebracht, bij andere achterin het boek.
De andere onderdelen zijn niet gesigneerd.

Hans Theys schrijft over dit werk: "Dit werk werd uitgegeven door de Antwerpse moralist en kunstverlapper Jan Sack, die de rugzakvlieger later als volgt zou omschrijven: "De kille moed voor het lelijke, niet langer monumentaliteit, maar tegenstelling met het pompeuse protocol. Een rugzak van de excentriek, gebouwd voor de achtergrond van een door wind, water en ijs gehouwen reliëf. () De banalist dient geen offers te bedenken, noch tegen de natuurlijke, noch tegen de maatschappelijke orde die hem omringt. Omdat geen offers meer dienen gebracht, biedt de zonderling misschien nog het beste idee van wat cultuur is." Deze observaties geven een voortreffeljk beeld van Panamarenko's werk. De zonderling zoekt het lelijke en banale, d.w.z. het niet als "schoon" erkende, omdat de schoonheid van de Kunst verveelt, verstikt en stinkt. De banalist, die een afkeer heeft van uitgeholde of tot monumentaal protocol verstijfde schoonheid, verraadt het sacrale voor een nieuw avontuur. Dat de zonderling tegenwoordig wordt gevierd in plaats van geofferd, zou kunnen wijzen op de vergeefsheid van zijn streven, maar het is ook mogelijk dat hier, onder het alziend en goedkeurend oog van de cynische macht, een onzichtbare, wondere kiem wordt voortgesmokkeld."

Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940 - Brakel, 14 december 2019) was één van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw.