Inleiding tot het grafisch werk van Luc Tuymans

05-05-2017

4 punten die belangrijk zijn als je meer wil weten over het grafisch werk van Luc Tuymans:
 
1. Wisselwerking met de rest van het oeuvre
 
De chronologie van het grafisch werk komt niet altijd overeen met de chronologie in de schilderijen.
Aangezien een voltooid werk als geconstrueerd beeld aan zijn repertoire is toegevoegd, kan het steeds in verschillende verschijningsvormen terug opduiken in zijn werk. Er is een voortdurende wisselwerking tussen schilderijen, tekeningen en het grafisch werk.
De verbondenheid van schilderijen - tekeningen - bronnenmateriaal en grafisch werk, alles verwijst naar elkaar of is een evolutie van... het schilderij, de ultieme uiting.
 
2. Een enorme variëteit aan dragers en technieken
 
Het valt op dat in het grafisch werk van Luc Tuymans een heel grote verscheidenheid van technieken en materialen terug te vinden is. Dat is de zin voor experiment en de intelectuele uitdaging die kenmerkend is voor Tuymans.
 
3. Het internationale karakter van het grafisch werk.
 
De werken hier verzameld werden niet alleen over een grote tijdspanne gemaakt (1989 - 2019 = 30 jaar), maar ook overal ter wereld uitgegeven en/of gemaakt.
Antwerpen, Geneve, New York, Zürich, München, Keulen, Düsseldorf, Sankt Gallen, Londen, Amsterdam, Parijs, Copenhagen, ...
 
4. Verschillende top-grafici waar Luc Tuymans jarenlang mee samenwerkt.
 
Luc Tuymans is iemand die inzet enorm weet te appreciëren. Mensen die zich uitzonderlijk inzetten voor hem, blijft hij jarenlang trouw.
In het grafisch oeuvre zie je een aantal meesters-in-hun-vak in de verschillende grafische disciplines waarmee Luc Tuymans jarenlang samenwerkt en die voor hem hun techniek helemaal weten te 'buigen' om er de 'Tuymans' touch aan te geven.
 
Deze 4 namen moet u trachten te onthouden:
- Roger Vandaele (zeefdrukker) - Antwerpen
- Peter Kneubuhler (etser) - Zürich
- Rasmus Urwald (steendrukker) - Copenhagen
- Maurice Sanchez (monotype) - New York
 

← Terug naar overzicht