Les Deux Garçons   °1965   (NL)

Les Deux Garçons exposeert een tweede keer bij Art Partout in navolging van de succesvolle expositie in 2018 'L'heure de la vérité' en ter gelegenheid van hun 20 jaar kunstenaarschap.

In de exposities met titels als “Le moment gelé” in Amsterdam en “La naissance de l’équilibre” in Museum Beelden Aan Zee in Den Haag, kijkt men naar op het eerste gezicht vrolijk ogende dieren. Toch hebben deze sculpturen een nadrukkelijk serieuze boodschap. De kunstenaars willen de toeschouwer aansporen tot een groter respect voor de aarde en de natuur.

Het werk van Les Deux Garçons bevindt zich reeds in museale-, particuliere- en bedrijfscollecties van verzamelaars die hun werk als baanbrekend interpreteren: Museum Beelden Aan Zee, Kunstmuseum Den Haag, Stedelijk Museum Zwolle, Niarchos Foundation St.Moritz/Monaco, Foundation Pierre Bergé/Yves Saint Laurent, Leon Tovar New York, ...

De dieren die Les Deux Garçons gebruiken in hun kunstwerken zijn legaal verkregen door natuurlijk overlijden uit dierentuinen, dierenparken, dierenartsen of instituten voor diergeneeskunde. Als Les Deux Garçons de huiden niet zouden gebruiken, worden ze vernietigd. Nu zien de kunstenaars het als het respectvol recyclen van mooie materialen die ze nog een boodschap kunnen meegeven.

In de expositie die Art Partout in samenwerking met Annick Boghemans u serveert in het kader van 20 jaar Les Deux Garçons zijn vertrouwde beelden te zien in de vorm van denkers en beloftemakers en de eeuwige rode draad door hun werk: de Siamese tweeling. Deze beelden staan voor het in symbiose zijn van ‘keuzes voor jou gemaakt’, vooral in je jeugd, en ‘keuzes door jezelf gemaakt’ in je latere leven en het belang daarvan voor toekomstige keuzes. Maar we zien ook een nieuw soort figuren: de vechters. Deze dieren hebben er genoeg van en vechten terug, gehuld in vintage Star-Wars pakken en motorrijder-outfits. De mens is zo ver gegaan met het vervuilen van de zeeën en platbranden van wouden en bossen dat de dieren uit protest ten strijde trekken.

 

 

De jubileumtentoonstelling 'Entre réalité et fiction' liep van 13 november 2020 t/m 10 januari 2021 bij Art Partout Gallery.