Luc Tuymans | The Rumour 2003

Luc Tuymans

The Rumour - 2003 [cat. 28]

Jaar:2003
Techniek:Object
Afmetingen91.40 x 683.20 cm
Oplage:18 + 2 AP
Uitgever:Brooke Alexander Editions - New York
Drukker:Maurice Sanchez, New York
Handtekening:Bij elk exemplaar is een blad met signatuur gevoegd, rechtsonder gesigneerd door de kunstenaar
Beschikbaar:Te koop

Reeks van 7 kleurenlitho's, gemonteerd op 4 houten panelen achter beschilderd plexiglas, met duiventil. Installatie uitgevoerd door James Cooper, New York

Ik heb interesse in dit werk

The Rumour

Reeks van 7 kleurenlitho's, gemonteerd op 4 houten panelen achter beschilderd plexiglas, met duiventil.
 
In het najaar van 2001 toonde de White Cube Gallery in Londen een serie van acht schilderijen van Luc Tuymans getiteld The Rumour. Toen Tuymans tijdens zijn jeugd een vakantie doorbracht in Bretagne, een streek die bekend is om zijn vele historische kastelen en vestingstadjes, sommige nog uit de twaalfde eeuw, raakte hij gefascineerd door de grote duiventorens, waarin vroeger duiven werden gehouden voor de slacht en de jacht. Het bezit van een duiventoren was een voorrecht van de adel, zo werd hem verteld, en de grootte en het prestige van een landgoed bepaalden de omvang van de duiventil. Over duiven heeft de kunstenaar gemengde gevoelens: hij zei ooit dat het weliswaar vredessymbolen zijn maar tevens ook gevleugelde ratten.

De historische duiventillen, en ook duiven en duivenhouderij in het algemeen, waren het uitgangspunt voor de reeks schilderijen The Rumour waarin Tuymans de beklemmende sfeer van macht en machtsmisbruik weergeeft: een troebel beeld van duiven op straat; vogelogen in extreme close-up; een duiventil; een voorovergebogen figuur in onderbroek; een vervaagd portret van een aristocraat op leeftijd. De drie ogen zijn geschilderd naar illustraties uit een catalogus voor duivenfokkers. (In zulke catalogi staan macro-opnamen van ogen, die kenmerkend geacht worden voor de fok- en vliegkwaliteiten van duiven.) Het model voor Bend Over trof Tuymans aan in een medisch handboek met diagnostische foto's: de afgebeelde persoon buigt voorover om zich te laten onderzoeken op scoliose. Within is een afbeelding van een duivenhok van binnenuit gezien.

Op uitnodiging van Brooke Alexander ondernam Tuymans in 2002-03 een ambitieus grafisch project. Samen met drukker Maurice Sanchez en timmerman James Cooper, beiden uit New York, herwerkte hij de hele serie Rumour­schilderijen tot een installatie met zeven litho's en een driedimensionaal model van net zo'n vogelkooi als op het schilderij Within. Deze acht werken werden gemonteerd op speciaal gemaakte panelen van hout en plexiglas in een hoekopstelling met een totale lengte van ruim zes meter, waarbij elk stuk zijn eigen vaste positie heeft. Links van de hoek hangt een groot blad met een groep duiven en daarnaast een kleine litho naar het bovengenoemde portret. Rechts van de hoek zien we achtereenvolgens Bend Over, een duif in profiel, de naar Within gemodelleerde vogelkooi en helemaal rechts de drie close-ups van een duivenoog, scherp in beeld gebracht en wezenloos voor zich uit starend.
In 2012 bracht Graphic Matter in Antwerpen een speciale editie van dit project uit, met de zeven kleurenlitho's gemonteerd op vier panelen van beschilderd plexiglas en hout,
met vogelkooi.

 

Video

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.