Luc Tuymans   °1958   (BE)

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is vooral een internationaal opererend kunstenaar en curator.
 
Er is al enorm veel gezegd en geschreven over het werk van Luc Tuymans. In het kantoor van Frank De Maegd (Zeno X), die netjes alle publicaties bijhoudt, zijn dat intussen vele meters boekenrek. 
 
Art Partout is vooral begaan met één onderdeel van zijn oeuvre, namelijk het grafisch werk. Dat zijn werken die doorgaans op papier, hoewel we bij Tuymans een enorme variëteit aan dragers zien, en middels een grafische druktechniek op meerdere exemplaren worden uitgevoerd.
 
Het uiteindelijk doel bij Tuymans is steeds het maken van een schilderij. Dat is het ultieme. Maar aan elk schilderij gaat een gecompliceerd 'maakproces' vooraf: het 'beeld' wordt minutieus geconstrueerd. Daarbij maakt hij gebruik van tekeningen, maquettes, aquarellen en vooral fotografie (vroeger Polaroid, nu zijn iPhone). Het gaat in verschillende stappen. Soms gaat het zo: hij maakt een maquette in papier, die fotografeert hij, van deze foto maakt hij dan een nieuwe foto, zodat het onderwerp vervaagt. Daarvan maakt hij dan een aantal aquarellen, om vervolgens een schilderij te maken als eindpunt. Tussen al die stappen zit soms ook een grafisch werk. Soms als tussenstap of zijsprong, soms als inspiratie van een schilderij of soms als een uitvloeisel van een schilderij. Jaren later, een zeefdruk van hetzelfde thema.
 
Tuymans spreekt over 'de authentieke vervalsing'. Hij wil daarmee zeggen dat wanneer je als kunstenaar heel doordacht aan een beeld werkt, er veel kans bestaat dat er al een andere kunstenaar jaren daarvoor net hetzelfde idee heeft uitgewerkt. Maar zelfs als je een bestaand beeld assimileert, maak je er meteen je eigen 'vervalsing' van, die authentiek is, want niemand anders zal het op exact dezelfde manier naschilderen.
 
Voor zijn schilderijen werkt Luc Tuymans altijd 'nat in nat'; Hij schildert alles in 1 keer en werkt nooit langer dan 1 dag aan een schilderij. Dat is de conceptuele beperking die de kunstenaar zich oplegt en die voor een heel groot stuk het karakter van zijn schilderijen bepaalt.

Art Partout is sedert 2007 gespecialiseerd in het grafisch werk van Luc Tuymans en beschikt naast een zeer ruim aanbod intussen ook over de nodige expertise op dit gebied.

 


Heeft u een kunstwerk van Luc Tuymans dat u wenst te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.

Bent u op zoek naar een specifiek werk van Luc Tuymans. Vraag gerust aan ons of we het voor u kunnen vinden bij één van onze vele contacten.