Luc Tuymans | The Worshipper 2005

Luc Tuymans

The Worshipper - 2005 [cat. 42]

Jaar:2005
Techniek:Zeefdruk
Afmetingen105.00 x 73.00 cm
Oplage:100 + V + 14 AP
Uitgever:Phaidon Press - London
Drukker:Roger Vandaele, Antwerpen
Papier:BFK Rives 270 g/m2
Handtekening:Gesigneerd en genummerd in potlood rechtsonder
Beschikbaar:Te koop
Ik heb interesse in dit werk

The Worshipper

Zeefdruk in 8 kleuren op BFK Rives 270 g/m2 papier en gesigneerde monografie in linnen foedraal.
 
Tuymans schilderde The Worshipper in 2004 voor een expositie bij galerie Zeno X in Antwerpen. De onderwerpen voor de doeken op deze tentoonstelling ontleende hij aan het jaarlijkse carnaval in het Waalse stadje Binche, een traditie die teruggaat tot de veertiende eeuw en opgenomen is in de UNESCO-lijst van het immateriële werelderfgoed. Tijdens de uitgebreide feestelijkheden wordt de stad overspoeld door gemaskerde en gekostumeerde personages. Tuymans baseerde 'The Worshipper' op een polaroid die hij maakte van een pop in carnavalskostuum in het Musée international du Carnaval et du Masque in Binche die dicht tegen de wand stond opgesteld.

In een interview met Robert Ayers in 2007 vertelt de kunstenaar dat de pop hem niet aan het carnaval deed denken maar hem meteen voorkwam als iets wat op zich bestond en 'het idee van een eigenaardig fanatisme' belichaamde. Geïsoleerd onder het felle flitslicht van Tuymans' fototoestel verschijnt de figuur als een archaïsche priester die met zijn uitgestoken hand een onduidelijk bezwerend gebaar maakt.

In 2005 maakte Tuymans samen met meester-drukker Roger Vandaele een grote zeefdruk naar het schilderij. De acht kleuren waaruit het palet is samengesteld, verschillen van het grijsgroen van het schilderij en doen de figuur veel helderder afsteken tegen de donkere geelbruine achtergrond. Hiermee wordt opzettelijk het overbelichte karakter van de foto nagebootst en krijgt de figuur een bijna spookachtige schittering. Een lichte goudbruine schaduw loopt langs de mouw van de rechterarm tot in de achtergrond en accentueert de vorm van het kostuum. Een tweede schaduw net onder de hand verdubbelt het volume en versterkt zo het gebaar.
De felbelichte details van gezicht en kleding zijn in lichtpaars weergegeven en alleen waarneembaar voor wie heel goed kijkt. Deze subtiele aanduidingen worden al helemaal verdrongen door het opvallende glanzende insigne op de hoofdtooi, een frappant contrasterend element dat de sinistere aura van deze zeefdruk versterkt.

 

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.