Luc Tuymans | The Nose 2015

Luc Tuymans

The Nose - 2015 [cat. 069]

Jaar:2015
Techniek:Zeefdruk
Afmetingen26.50 x 21.50 cm
Oplage:75 + 5 AP
Uitgever:Graphic Matter - Antwerpen
Drukker:Roger Vandaele, Antwerpen
Papier:BFK Rives 250 g/m2
Handtekening:Gesigneerd en genummerd in potlood rechtsonder
Beschikbaar:Te koop

Prijs: € 3500

Ik heb interesse in dit werk

The Nose

De zeefdruk ‘The Nose’ (2015) werd uitgegeven naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling in Qatar. Gebaseerd op een klein maar ijzersterk portret. Het grafisch werk is nagenoeg even groot als het origineel waardoor de penseeltoets goed zichtbaar is.

The Nose is gebaseerd op het gelijknamige en even grote schilderij uit 2002. Het is een beeldvullende close-up gebaseerd op een fictief figuur met de neus als meest karakteristieke kenmerk van het gezicht. Tuymans beschreef de figuur als een ‘christusfiguur’, en voegde eraan toe dat het gezicht ook als een Midden-Oosten type kan worden gezien.

In deze zeefdruk wordt met verschillende transparante inkten over elkaar gewerkt. Het grafisch werk heeft minder kleuren en minder detail als het origineel werk waardoor het eigenlijk nog sterker oogt dan het schilderij. Deze zeefdruk is tot op de scheprand van het papier gedrukt en werd op verzoek van Tuymans ruim ingelijst.

"Het schilderij stelt geen herkenbare figuur voor, maar is ontleend aan een beeld dat door Tuymans een beetje is vervormd, waardoor de glimlach overgaat in een ondoorgrondelijke uitdrukking. Het gaat uiteindelijk evenzeer over een beschouwing van een mensentype als om een formele verkenning. De gelaatstrekken van deze figuur doen op een bepaalde manier al lang de ronde in de westerse figuratie. Tuymans noemt ze 'bijna Christusachtig' vanwege de stilistische verwantschap met Ecce-Homo schilderijen, waarbij de nadruk ligt op de menselijke kant van Jezus en zijn lijden. Anderzijds kan dit gezicht, geschilderd in 2002, worden gezien als Tuymans' visie op de Midden-Oosterse fysionomie, wat in een periode van hevige conflicten in het Midden-Oosten en tussen het Midden-Oosten en het Westen weer heel andere associaties oproept." (uit Luc Tuymans, Retrospective, p. 176)

Video

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.