Luc Tuymans | Untitled (Ende) 2007

Luc Tuymans

Untitled (Ende) - 2007 [cat. 50]

Jaar:2007
Techniek:Object
Afmetingen10.30 x 10.30 cm
Oplage:43 unique polaroids
Uitgever:Kabinett für aktuelle Kunst - Bremerhaven
Handtekening:Gesigneerd in pen, ongedateerd en ongenummerd
Beschikbaar:Te koop

Foto's door Luc Tuymans

Ik heb interesse in dit werk

Untitled (Ende)

Untitled (Ende) uit 2007 - gebaseerd op een gelijknamige muurschildering - neemt in Luc Tuymans' grafische oeuvre een uitzonderlijke positie in: het bestaat uit polaroidfoto's en is dus geen editie in oplage maar een reeks unieke werken, tot op heden de enige. Polaroidopnamen maken al heel lang deel uit van Tuymans' werkproces, zowel voor onderzoek en studie als ter voorbereiding van zijn schilderijen. De polaroids van Ende hebben bovendien nog een andere functie: ze documenteren een specifiek locatiegebonden werk na realisering.
 
De Ende-serie werd gemaakt ter gelegenheid van Tuymans' tentoonstelling in het Kabinett für aktuelle Kunst in Bremerhaven. In dit bekende centrum voor alternatieve exposities, dat in 1967 werd opgericht, presenteerden inmiddels beroemde kunstenaars - onder wie Blinky Palermo, Sigmar Polke, Gerhard Richter en Lawrence Weiner - sommige van hun eerste projecten. Tuymans had in 1993 met een selectie van schilderijen zijn eerste tentoonstelling in de 33 vierkante meter grote ruimte, zijn tweede in Duitsland. Toen hij er in 2007 opnieuw een project mocht verwezenlijken, knoopte hij aan bij de lange traditie van locatiegebonden kunstwerken in het Kabinett für aktuelle Kunst door te kiezen voor een muurschildering, een medium dat al enige tijd zijn belangstelling had.
 
Hij schilderde de hele ruimte van vloer tot plafond egaal lichtgrijs en maakte daarop een wit 'schilderij' van het licht zoals dat door de beroemde glazen voorgevel van het Kabinett op de vloer en een van de muren valt. De kamergrote muurschildering was een overtuigende trompe-l'oeil met het licht-beeld als figuur en de schaduw als achtergrond. Het werk was ook een hommage aan de muurschildering Fenster van Blinky Palermo en Sun in an Empty Room van Edward Hopper.
 
Op de polaroids die Tuymans na de voltooiing van de muurschildering maakte, is de geschilderde installatie vanuit verschillende hoeken binnen en buiten de tentoonstellingsruimte te zien. De opnamen variëren van simpele en duidelijke afbeeldingen van het werk tot abstracte en indirecte verwijzingen die volledig losstaan van het puur documentaire. Het vluchtige licht-beeld dat in de schildering was gematerialiseerd, werd nu verruimd tot een onveranderlijke maar tevens onbepaalde momentopname van de tijd.
In deze serie polaroids is door een druk op de sluiterknop het schilderproces omgezet in instantfotografie - bevroren beelden van licht in een ruimte.
 
 

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.