Luc Tuymans | Transitions A-B-D-E 2008

Luc Tuymans

Transitions A-B-D-E - 2008 [cat. 55]

Jaar:2008
Techniek:Portfolio
Afmetingen31.00 x 43.00 cm (26.00 x 33.00 cm)
Oplage:80 + 10 AP
Uitgever:Bozar - Brussel
Beschikbaar:Te koop
Ik heb interesse in dit werk

Transitions A-B-D-E

Portfolio
Serie van 3 zeefdrukken op hard transparant pvc en omslag in hard transparant pvc met extra zeefdruk op de voorkant
Uitgegeven door BOZAR, Brussel
Gedrukt door Roger Vandaele, Antwerpen, in samenwerking met Sfumato, Antwerpen

Gesigneerd met viltstift op het omslag
Oplage van 80, gesigneerd en genummerd in Arabische cijfers
10 AP

 

TRANSITIONS

In de winter van 2008 presenteerde Luc Tuymans onder de titel Forever, the Management of Magic nieuw werk bij galerie David Zwirner in New York. Naar Tuymans' gewoonte was het ensemble rond één thema opgebouwd. Het ging deze keer over Walt Disney, echter niet over diens beroemde sprookjes- en fantasiewereld maar over de machtspositie en machinaties van zijn mediaconcern. Tuymans focuste op een Disneyproject dat bij het grote publiek zo goed als onbekend is: EPCOT: Experimental Prototype Community Of Tomorrow. Kort voor zijn dood in 1966 presenteerde Walt Disney onder deze naam een blauwdruk voor een nieuw te bouwen stad in Florida, een 'utopische' gemeenschap waarin geen plaats zou zijn voor non-conformisme, waar 'ongewenst' gedrag als overlast en criminaliteit geen kans zou krijgen. De inwoners zouden onder een soort paternalistische supervisie staan en geen persoonlijk bezit of stemrecht mogen hebben. Ze zouden allemaal werkzaam zijn in het Walt Disney World Resort, waarvan het project EPCOT net als het nabijgelegen Magic Kingdom deel uitmaakten. Deze opmerkelijke plannen werden in 1966 door Walt Disney zelf in een promotiefilm gepresenteerd, met steun van de staat Florida. Na Disneys overlijden later dat jaar verdwenen de plannen echter stilletjes in een la - begrijpelijk, vooral in een tijd van grote maatschappelijke onrust en protesten. Later werd EPCOT door het bedrijf omgezet in een educatief themapark dat in 1982 opende.

Tuymans raakte gefascineerd door een documentaire over dit utopische maar in wezen dictatoriaal geleide project. Op basis van screenshots van de documentaire werkte hij EPCOT in 2007-08 uit in enkele schilderijen, een groot aantal tekeningen en de portfolio Transitions. De zeefdrukken gaan uit van de plattegrond van de geplande stad, zoals die volgens de strikte persoonlijke aanwijzingen van Walt Disney was ontworpen door tekenaars van de Disney Studios. Uitgangspunt voor EPCOT was een radiaal geconstrueerde stad waarvan de functies (wonen, winkelen, ontspanning, verkeer) zich op verschillende niveaus bevonden. In Transitions werkte Tuymans dit concept inventief uit. Naar de artist's impressions van de ontwerpers maakte hij diverse gouaches en in samenwerking met Roger Vandaele bewerkte hij drie daarvan tot zeefdrukken op transparante film, die eventueel over elkaar kunnen worden gelegd. Zo ontstonden nieuwe beelden van Disneys utopische stad en werd tegelijk verwezen naar de (letterlijk en figuurlijk) beklemmende gelaagdheid van het project. Het coloriet, de inkt en wijze van afdrukken sluiten mooi aan bij zowel de gouaches van Tuymans zelf als de stijl en techniek van de tekenaars uit de Disney Studios.
Transitions is uitgegeven door het kunstencentrum BOZAR in Brussel en werd in 2008 door Luc Tuymans aan deze instelling geschonken ter gelegenheid van het tachtigjarige bestaan.

 

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.