Luc Tuymans | Surrender 2014

Luc Tuymans

Surrender - 2014 [cat. 68]

Jaar:2014
Techniek:Zeefdruk
Afmetingen21.00 x 53.50 cm
Oplage:80 + XX + 10 AP
Uitgever:Graphic Matter - Antwerpen
Drukker:Roger Vandaele at Tubbax, Antwerpen
Papier:BFK Rives 250 g/m2
Beschikbaar:Te koop
Ik heb interesse in dit werk

Surrender

Gedrukt in Antwerpen, Tubbax, onder leiding van Roger Vandaele.
Oplage: 80 exemplaren, in een zwart linnen map met metaalfolie-stempeling.
80 + 10 AP + XX
 

De editie Surrender is gebaseerd op een driedelige suite van tekeningen in wit en groen potlood op zwart papier. De tekeningen hernemen de openingscenes van de film 'Twist of Sand' uit 1968. Een voormalig Brits marine-officier die smokkelaar is geworden, wordt geconfronteerd met zijn verleden wanneer hij gedwongen is terug te keren naar de verraderlijke wateren van de 'Skeleton coast' bij Angola om een lading diamanten op te pikken. De herinnering aan een incident gedurende de tweede wereldoorlog tijdens een militaire missie naar een Duitse onderzeeër in deze wateren en de daaropvolgende slachting onder zijn manschappen achtervolgt hem. Dit komt het best tot uiting in de openingsbeelden van de film waar zoekende lichten uit het donker langzaam tevoorschijn komen samen met de contouren van de zeemannen. De tekeningen tonen de skelet-achtige figuren van de mariniers die tevoorschijn komen aan een ongedefinieerde kustlijn. In eerste instantie is het een eenzame figuur die een vlag vasthoudt, vervolgens groeit de groep aan en zie je hen duidelijk zwaaien om zich over te geven. De laatste tekening capteert het moment waarop ze plotseling neergemaaid worden. Terwijl sommige zeelieden nog steeds wanhopig aan het zwaaien zijn, zie je anderen op de grond vallen. Deze executie van nauwelijks zichtbare figuren in 3 stadia stopt net voordat de actie afgerond wordt. Het zicht van het slagveld wordt ons onthouden en dat verhoogt de impact van het beeld van deze gruwelijke actie.Deze serie vormt een uitzondering in het oeuvre van Tuymans omdat hij hier zijn gebruikelijke terughoudendheid om zwart te gebruiken in zijn schilderijen laat varen. De korrelige textuur en de zwarte kleur van de ondergrond zorgen ervoor dat het dramatische effect van de in ruwe potloodstrepen getekende scene nog versterkt wordt.
De zeefdrukeditie is opgebouwd in 3 kleuren: het zwart voelt absoluut en eindeloos aan omdat het tot voorbij de rand van het papier gedrukt is. De prints tonen duidelijk de korrel van de potloodstrepen en reproduceren de verticale stroken die door de kunstenaar in het origineel zijn aangebracht. Op de plaatsen waar het papier onbedrukt is, is de tekening stralend wit. Op andere plaatsen creëren het overlappend zwart, groen en wit andere tonaliteiten.

Eveneens gebaseerd op deze eerste 30 seconden film is het schilderij 'The Shore', dat de scene weergeeft tussen de 2de en de laatste scene van de zeefdrukken. Dit imposant schilderij van 2 bij 3m60 is toegevoegd aan de collectie van The Tate Modern in Londen.

 

 

Video

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.