Luc Tuymans | Wiedergutmachung 1995

Luc Tuymans

Wiedergutmachung - 1995 [cat. 9]

Jaar:1995
Techniek:Zeefdruk
Afmetingen48.70 x 61.90 cm (45.00 x 58.00 cm)
Oplage:150 + 10 AP
Uitgever:Middelheim Promotors - Antwerpen
Drukker:Roger Vandaele, Antwerpen
Papier:Hahnemühle 200 g/m2 crème
Handtekening:Gesigneerd en genummerd in potlood 'Luc Tuymans '95'
Beschikbaar:Te koop

Samen uitgegeven met de zeefdruk 'The Conversation'.

Ik heb interesse in dit werk

Wiedergutmachung

Zeefdruk op Hahnemühle 200 g/m2 crème papier op basis van een collage van uit tijdschriften geknipte foto’s van ledematen op de achterzijde van een bruine omslag uit 1989.

Was samen met 'The Conversation' de premie van het jaar 1995 voor de steunende leden van het Middelheim Museum in Antwerpen.

Wat Tuymans hierin interesseerde was de notie dat armen en benen objecten worden wanneer je ze isoleert. Daarom knipte hij ledematen uit van oude reproducties.
Hij koos daarbij specifiek voor zwart/wit beelden uit tijdschriften van de jaren ’30 omdat hij daarvan de groenige of gelige verkleuring interessant vond. Hij kleefde ze op een bruine omslag en overschilderde de restjes blauwige zweem van lucht die nog hier en daar in de beelden zaten met olieverf.

Zoals de titel al doet vermoeden past dit werk in de thematiek die vooral aan het begin van de carriere van Tuymans in zijn werk aan bod kwam: zijn fascinatie voor de gruwel van de jodenvervolging door Nazi Duitsland. 'Wiedergutmachung' is de term die gebruikt werd voor de herstelbetalingen van de Duitsers aan de overlevenden van de Holocaust na de 2de wereldoorlog.

Ook 'Transformatie van de berg', 'Recherches', 'Kristallnacht' en 'Lamp' - zijn grafische werken van Tuymans die verwijzen naar de Holocaust.

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.