Panamarenko | 5 Graphics - Scotch Gambit 1975

Panamarenko

5 Graphics - Scotch Gambit - 1975 [cat. 18.05]

Jaar:1975
Techniek:Print
Afmetingen45.00 x 60.00 cm
Oplage:100 + AP
Uitgever:Galerie Marzona - Bielefeld
Beschikbaar:Te koop
Ik heb interesse in dit werk

5 Graphics - Scotch Gambit

Polistes, U-Kontrol en Scotch Gambit werden uitvoerig beschreven in het zogenaamde blauwe boekje (Panamarenko, Marzona, Bielefeld, 1975). Alleen Polistes (Rubber Car with Jet Propulsion) werd op ware grootte gebouwd. Technisch gezien is het een zeer elegante wagen: de wielen worden niet aangedreven, zodat remmen en versnellingen overbodig zijn. De aandrijving gebeurt door middel van twee turbines.

Eigenlijk is Polistes niet van rubber, maar van polyurethaanschuim. Hij werd gemaakt zoals de Olilly-fauteuil: door het schuim te laten zwellen in een mal. "Na enkele dagen werd de vorm beetje bij beetje weggehaald door de kist af te breken. De wagen zag er nogal verfrommeld uit en het voorste gedeelte vervormde als de wagen draaide. Dit had vermeden kunnen worden door middel van een steunplaat. De meeste plooien verdwenen echter. Het leek erop dat het chassis (de metalen draagstructuur) te ver naar achteren was geplaatst; de ingewikkelde plaatsing ervan in de vorm moet hiervoor verantwoordelijk worden geacht." (Panamarenko, Marzona, Bielefeld, 1975, p. 123.)

In 1990 werden op basis van deze ontwerpen modellen gebouwd. [Panamarenko 92: object nr. 164-171, ill.]

Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940 - Brakel, 14 december 2019) was één van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.