Panamarenko | Brazil 2004

Panamarenko

Brazil - 2004

Jaar:2004
Techniek:Tekening
Afmetingen84.00 x 119.00 cm
Beschikbaar:Te koop
Ik heb interesse in dit werk

Brazil

Bij één van de laatste tentoonstellingen in de Antwerpse 'Luchtschipbouw' waren er een 4-tal tekeningen: 'Hinkie PInkie Provacar', twee tekeningen van 'Brazil' en een tekening van 'Propslibelle'. Het zijn geen werktekeningen, maar echte afgewerkte tekeningen. De tekening van 'Brazil' is de enige van het viertal waarvan nooit een editie werd afgeleid.

De titel van het werk verwijst naar de gelijknamige film 'BRAZIL' (Terry Gilliam) van 1985, waarin een personage voorkomt dat ervan droomt om met zo'n opvouwbare vleugel te kunnen vliegen. De eerste tekening van het ontwerp krijgt als titel 'Brazil Ornitopter', wat op de vogel­vlucht wijst. Het woord ornitopter is immers samengesteld uit het Griekse 'ornis' (vogel) en 'pteron' (vleugel).

De piloot kan opstijgen zodra hij 40 km per uur loopt. Om hem daarbij te helpen, krijgt hij een kleine maar krachtige elektromotor op de rug, die hem met 12 kg voortduwt.

"Hierdoor kunt ge u met gesloten vleugels in gang lopen. Als ge constant met twaalf kilo in uw rug geduwd wordt, moet ge op een zeker moment de vleugel opentrekken. Die begint dan te liften en ... HOP! Dan zijt ge vertrokken, he! Ik denk dat ge na honderd meter moet kunnen opstijgen."

(bron: Hans Willemse en Paul Morrens, in: 'Copyright Panamarenko', 2005)

Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940 - Brakel, 14 december 2019) was één van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.