Panamarenko | Toymodel of Space 1993

Panamarenko

Toymodel of Space - 1993 [cat. 60]

Jaar:1993
Techniek:Print
Afmetingen60.00 x 40.00 cm (50.50 x 30.50 cm)
Oplage:250
Uitgever:Galerie Ronny Van de Velde - Antwerpen
Beschikbaar:Te koop

Prijs: Op aanvraag

Ik heb interesse in dit werk

Toymodel of Space

Toymodel of Space, zoals de Theorie van de Gesloten systemen in haar huidige vorm heet (zie multiple nr. 25), biedt een elegante verklaring voor tal van verschijnselen in het heelal, die in de klassieke wetenschap telkens weer worden verklaard aan de hand van bijvoorbeeld zwaartekrachttheorieën, die steunen op het nog steeds hypothetische bestaan van het graviton, zwarte gaten, etc. Zoals de omloopbaan van een electron nu niet meer hoeft verklaard te worden door de aantrekking van de atoomkern, biedt deze theorie immers ook een verklaring voor de afwezigheid van een grote, onzichtbare begeleider (een grote, onzichtbare massa), die binnen de klassieke wetenschap, moet worden toegedicht aan bepaalde neutronensterren om hun omloopbaan te kunnen verklaren.

De videotape, waarvan verschillende, lichtjes gewijzigde versies getoond werden in Brussel, New York, Munchen en Antwerpen, toont een in generaalsuniform geklede Panamarenko die, aan een lessenaar zittend, uitlegt hoe een 'achter de quantum mechanica schuilgaand mechanisch model van het universum' de afwezigheid van toereikende massa in de ruimte verklaart.

Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940 - Brakel, 14 december 2019) was één van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.