Luc Tuymans | De transformatie van de berg 1990

Luc Tuymans

De transformatie van de berg - 1990 [cat. 2]

Jaar:1990
Techniek:Print
Afmetingen29.00 x 42.00 cm (20.00 x 27.00 cm)
Oplage:100
Uitgever:vzw Platteau - Gent
Drukker:Roger Vandaele, Antwerpen
Papier:lnkjet print on paper, laminated on white pasteboard
Handtekening:Gesigneerd en genummerd in potlood, rechtsonder, in druk 'Luc Tuymans, De transformatie van de berg'
Beschikbaar:Te koop
Ik heb interesse in dit werk

De transformatie van de berg

Deze editie is gebaseerd op een voorbereidende tekening voor het schilderij ‘De wandeling’  uit 1993.

De afbeelding is zeer natuurgetrouw gebaseerd op een film-still van een Nazi propagandafilm en beeldt Hitler af die samen met Speer de berg afwandelt. Hitler maakte telkens dezelfde wandeling met zijn bezoekers in Berchtesgaden. Van in het Arendsnest naar het theehuis beneden in het dal. Om terug te gaan naar boven werden ze opgehaald met de wagen.

De berg in kwestie is de Watzmann, de 3de hoogste top in Duitsland.

Het sneeuwlandschap in tegenlicht van de film-still en dus ook van het schilderij komt overeen met een typisch landschap van de romantische Duitse schilder Caspar David Friedrich, niet toevallig de lievelingsschilder van Hitler.

In deze voorstudie weet Tuymans het tafereel echter een sfeer mee te geven van Spilliaert. Een inspiratiebron voor de jonge Tuymans.

 

Video

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.