Luc Tuymans | Gene 2004

Luc Tuymans

Gene - 2004 [cat. 37]

Jaar:2004
Techniek:Lithografie
Afmetingen76.00 x 56.00 cm
Oplage:100 + 10 AP + 10 HC + 1 Archive
Uitgever:Edition Copenhagen - Copenhagen
Drukker:Rasmus Urwald, Copenhagen
Papier:Arches Velin 250g/m2
Handtekening:Gesigneerd in potlood linksonder, genummerd in potlood rechtsonder
Beschikbaar:Op aanvraag
Ik heb interesse in dit werk

Gene

Originele kleurenlitho, van 12 stenen gedrukt op Arches Velin 250g/m2 papier
Oplage van 100, gesigneerd en genummerd in Arabische cijfers 
10 AP, 10 HC, 1 gesigneerd (archief)

 
GENE

Vanaf het begin van zijn kunstenaarschap is Luc Tuymans zich bewust van de kunsthistorische traditie. Daardoor beoefent hij met gemak een breed scala van disciplines en beweegt hij zich vlot tussen verschillende genres. Niet alleen heeft hij een grote kennis van schilderkunst en druktechniek, zijn gevoel voor compositie is ook sterk beïnvloed door de film en de fotografie en zijn experimenten met close-ups en beelduitsneden waren bepalend voor de manier waarop hij alledaagse voorwerpen in beeld brengt. Als logisch gevolg bekleedt het genre van het stilleven sinds de jaren 1990 een belangrijke plaats in zijn oeuvre, vaak met een plant of bloem als het belangrijkste of enige onderwerp, bijvoorbeeld in Flowers (1992), Orchid (1998), Niks (2002) en Plant (2003).

Het bronbeeld voor Plant was een krantenknipsel over genetische manipulatie en de manier waarop planten zich aan hun omgeving aanpassen om te overleven - een onderwerp dat Tuymans al heel lang fascineert. Op basis van dit schilderij maakte hij een jaar later de grote litho Gene, gedrukt en uitgegeven door Edition Copenhagen, een atelier dat zich in de traditionele steendruktechniek specialiseert.

Gene behoort met Angel (cat. 38) en Giscard (cat. 39) tot de eerste grafische werken die de kunstenaar maakte in samenwerking met meester-drukker Rasmus Urwald. Voor de litho werd gewerkt met twaalf kleurgangen op basis van twaalf met de hand betekende stenen. De helder getinte 'huid' van de plant steekt af tegen het zwart en grijs van de achtergrond, en sommige details, zoals de aarde in de pot, zijn geabstraheerd, zodat het frisse groen in de voorgrond alle aandacht krijgt. Het effect is heel sterk: door het geaccentueerde tegenlicht lijkt dit jonge plantje - één in een hele rij zaailingen - monumentaal vervreemd van zijn omgeving.

 

Video

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.