Luc Tuymans | Shore 2005

Luc Tuymans

Shore - 2005 [cat. 43]

Jaar:2005
Techniek:Zeefdruk
Afmetingen62.00 x 50.80 cm
Oplage:80 + 10 AP
Drukker:Roger Vandaele, Antwerpen
Papier:Hahnemühle 300 g/m2
Handtekening:Gesigneerd en genummerd in potlood rechtsonder
Beschikbaar:Te koop

Prijs: Op aanvraag

Ik heb interesse in dit werk

Shore

Zeefdruk in 5 kleuren op Hahnemühle 300 g/m2 papier 
 

Luc Tuymans grijpt regelmatig terug op motieven uit eerder werk om ze opnieuw te bestuderen en in andere technieken te vertalen. Oostende (2003) is een groot horizontaal nachtelijk gezicht op het strand en de branding, gebaseerd op eigen polaroidopnamen. Tuymans schilderde het in 2003 voor de tentoonstelling Marines in confrontatie in het PMMK in Oostende (onderdeel van de eerste Beaufort Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan Zee). In datzelfde jaar reisde zijn solotentoonstelling The Arena door Europa en deed onder andere het Kunstmuseum in het Zwitserse Sankt Gallen aan. Naar aanleiding hiervan werd Tuymans door de Kunstverein St. Gallen, een van de oudste museale kunstverenigingen en sinds lang actief in het uitgeven van grafisch werk van hedendaagse kunstenaars, aangezocht om een prent te creëren. De keuze viel op het thema van Oostende.

In samenwerking met meester-drukker Roger Vandaele besloot de kunstenaar niet het schilderij zelf maar de polaroids die eraan vooraf waren gegaan als uitgangspunt te nemen. Deze keuze beïnvloedde in grote mate de tonaliteit van de prent: in het schilderij had Tuymans grijstinten gebruikt met in de voorgrond lichte witte toetsen om de branding te suggereren. De zeefdruk volgt daarentegen de kleurschakeringen van de polaroid, met een vanaf de vloedlijn zwart weglopende achtergrond en een sterk contrasterende goudbruine voorgrond. Hoewel de zeefdruk Shore uit 2005 op dezelfde fotografische bron teruggaat, is het effect heel anders dan dat van het schilderij Oostende.

In 2001 stonden Luc Tuymans, Thomas Houseago, Takashi Murakami, Cindy Sherman en anderen werk af voor een benefietveiling (georganiseerd door veilinghuis Christie's en Takashi Murakami) ten voordele van de slachtoffers van de zeebeving en tsunami bij Sendai in Japan. In het licht van deze reusachtige tragedie wilde Tuymans zijn strandgezicht nogmaals herwerken. Op basis van de zeefdruk maakte hij het schilderij Shore. Hij handhaafde het verticale formaat van de prent maar keerde terug tot een palet van grijstinten zoals in Oostende , nu in combinatie met de licht-donkercontrasten en de fel wit en geel oplichtende voorgrond van schuim, zand en schelpen van de zeefdruk. Door de subtiele kleurovergangen gaat de achtergrond van het schilderij heel geleidelijk over in het goudbruin van de voorgrond, een staaltje van technisch meesterschap. Eens te meer leidde Tuymans' herhaalde bewerking van een onderwerp uit de realiteit tot een uiterst abstracte compositie.

 

Video

Luc Tuymans

De kunstenaar Luc Tuymans zelf behoeft niet echt een inleiding. Ondertussen is zijn status als één van de meest invloedrijke figuren in de kunstwereld wel algemeen bekend. Hij is een internationaal opererend kunstenaar en curator.


Heeft u dit kunstwerk in uw collectie en wenst u het te verkopen? Laat het ons weten en we kijken of we het voor u in consignatie kunnen aanbieden.